…najlepiej zapomnieć o wersji „z wody – tłuczone”. Trzeba przypomnieć sobie o innych sposobach na nasze ukochane polskie warzywo. Ja najczęściej robię kopytka, placki ziemniaczane albo zapiekanki. Czasem frytki z piekarnika – kroję ziemniaki jak na frytki i do towarzystwa im także marchewki, pietruszki, selera a nawet czerwone buraki i bataty. Wszystko w charakterystyczne frytkowe słupki i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie.Warzywa warto skropić oliwą i obtoczyć w ziołach. Można je potem wykorzystać jako część obiadu albo zajadać jak przekąski – byle na ciepło. I z sosem czosnkowym.

Dobry sposób na ziemniaki to zrobienie sufletów w malutkich ceramicznych kokilkach. To wykwintne danie typu „sprzątanie lodówki”, które za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej, w zależności od dodanych składników. Ma jedną niezaprzeczalną zaletę: robi się je szybko i jest atrakcyjne wizualnie. Skusi każdego. Przepis wzorcowy poniżej, a wariacje na temat trzeba sobie opatentować samodzielnie.

Easy Potato Soufflé

I know what I'm making for dinner this week! (Credit: VIX)

Opublikowany przez LittleThings na 12 listopada 2017

I wreszcie zapiekanka. Wersji jest oczywiście mnóstwo. O czym warto pamiętać szykując obiad dla całej rodziny?

  • ziemniaki mają w sobie dużo wody, która odparuje w pieczeniu i zapiekanka zmniejszy swoją objętość, dlatego możecie upakować żaroodporne naczynie po sam sufit
  • jeśli obok ziemniaków pojawią się w waszej zapiekance cebula i pieczarki – ostrożnie z dodawaniem tłuszczu i podlewaniem wodą: ziemniaki, cebula i pieczarki puszczą jej wystarczająco dużo i zapiekanka może dosłowne zacząć pływać
  • ser żółty – jeśli macie ochotę posypać nim zapiekankę – najlepiej dodać na samym końcu, żeby po prostu roztopił się na ciepłym daniu, jeśli zrobimy to w trakcie pieczenia, z sera zrobi się skorupa zamiast miła ciągnąca słona warstwa
  • nie warto dużo solić – wszystko spłynie z wodą, po upieczeniu i tak każdy będzie dosmaczał sobie zapiekankę po swojemu

Ziemniaczane dania na ciepło pozwolą nam przetrwać zimę i przednówek snując marzenia o młodych ziemniakach z koperkiem. Niestety, jakość ziemniaków, które kupujemy teraz pozostawia wiele do życzenia, a samą kaszą i ryżem człowiek nie wyżyje. Podobno…