cholesterol-megared„Zły” i „dobry” cholesterol – ich odpowiedni poziom w naszym organizmie jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia. Dlatego tak ważna jest aktywność fizyczna i właściwa dieta, bogata w kwasy Omega-3. Ich właściwości są szerokie, jednak do najważniejszych należy wpływ na poziom cholesterolu.

O innych właściwościach Omega-3 i ich wpływowi na nasz cholesterol dowiesz się ze strony: http://www.wybierzmegared.pl/

Omega-3 korzystnie wpływają na profil lipidowy, gdyż obniżają stężenie trójglicerydów a podwyższają stężenie „dobrego” cholesterolu (HDL). Związki te obniżają również ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie. Sprzyjają bowiem produkcji tlenku azotu, który działa rozkurczająco na naczynia krwionośne.

Omega-3 mogą także obniżać ryzyko zawału serca, gdyż wbudowują się w błony komórkowe i w ten sposób zmieniają funkcjonowanie płytek krwi. Płytki biorą udział w powstawaniu skrzepliny w miejscu pęknięcia blaszki miażdżycowej. Jeśli skrzeplina zamknie światło naczynia wieńcowego dochodzi do zawału. Gdy spożywamy produkty bogate w omega-3, płytki krwi są mniej skłonne do przylegania do uszkodzonej blaszki i tworzenia zakrzepu.

Badania eksperymentalne, próby kliniczne jak i pierwsze randomizowane badania pokazują, że korzystnie na obniżenie „złego” cholesterolu wpływa olej z kryla. U pacjentów z poziomem triacylogliceroli powyżej 150 mg/dl przyjmowanie oleju z kryla skutkowało ich 10% redukcją . U pacjentów z hiperlipidemią, przyjmowanie oleju z kryla prowadziło do obniżenie stężenia triacylogliceroli o 26.5% i LDL o 39% oraz podwyższenie HDL o 59.6%.