Przywykliśmy używać słowa kotlet na określenie dania mięsnego, ale coraz częściej używamy go także w odniesieniu do dań jarskich. Kotletem określa się każdy placek przypominający formą mielonego. Zrobić go można dosłownie ze wszystkiego – jajek, kaszy, ryżu, warzyw, sera. Wegetariańskie kotlety mogą być daniem samym w sobie albo dodatkiem do miski sałatki.

Kotlety jajeczne

Przygotowujemy je z jajek ugotowanych na twardo, sera żółtego oraz dużej ilości posiekanej zieleniny. Aby masa nie rozpadała się na patelni, dodajemy też jedno surowe jajo jako lepiszcze oraz starannie obtaczamy nasze kotlety w bułce tartej i smażymy tak samo jak mielone z mięsa. Będą one na tyle sycące, że warto podać do nich jedynie sałatę albo zestaw surówek bez majonezu.

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczneJeśli aktualnie nie masz żadnej muszelki pod ręką, gwarantujemy, ze pełne wzruszeń wakacyjne wspomnienia z kolonii nad morzem przywołają te kotlety.Tu przepis: https://bit.ly/2FIKMwOInstagram: @haps_food

Opublikowany przez Haps Wtorek, 22 stycznia 2019

Kotlety z kalafiora

Kalafior z wody, nawet ten podawany pod pierzynką z tartej bułki przyrumienionej na masełku nie wzbudza entuzjazmu. Kotlety z kalafiora już tak. Dodajemy do nich dowolne rodzaje mąki bezglutenowej oraz cebulę dla zaostrzenia smaku. Pieczone w piekarniku, nie są tłuste, są za to syte, chrupiące i świetnie komponują się z surówkami z białej lub czerwonej kapusty.

Kotlety z kaszy

Z jakiej kaszy? Z takiej którą lubicie najbardziej albo tej, którą musicie przemycić dziecku, po powinno ją jeść, a nie przepada… Kasza to wdzięczny materiał na wegetariańskie kotlety, bo doskonale się klei oraz przyjmuje smaki i zapachy wszelkich dodatków (co skutecznie ułatwia przemycanie). Do kotlecików z kaszy dodać można pieczarki, ser żółty i duuużo zieleniny.

Warto także pamiętać, że jarskie kotlety czy placki, jak zwał tak zwał, mogą mieć charakter dania typu „sprzątanie lodówki”. Gdy zostaną nam resztki utłuczonych ziemniaków, kaszy, ryżu czy pieczonych warzyw, możemy właśnie przerobić je na kotleciki. Jeżeli dopuszczacie w waszej diecie odrobinę mięsa, idealnie do takich kompozycji nada się rozgotowany drób z rosołu.

Kotlet to tylko forma, kształt. Kiedy się znudzi, możecie w dokładnie taki sam sposób przygotować wegetariański pasztet. Masę ładujemy do keksówki, zapiekamy w piekarniku i gotowe.