Łosoś to ryba kochana nawet przez tych, którzy konsumpcji innych ryb odmawiają. Mięso jest treściwe, łagodne w smaku, świetnie przyjmuje aromat i smak przypraw oraz dodatków. Równie dobrze smakuje wędzony łosoś, jak pieczony czy w postaci domowego sushi z kiszonym ogórkiem i czerwoną cebulką. W każdej postaci jest smaczny i sycący. Jeśli mamy w domu wędzonego łososia w plastrach, możemy wyczarować pyszne przekąski nawet w momencie, gdy niezapowiedziani goście stają u wrót.

Na ciepło

Jeśli mamy ochotę upiec filet z łososia do obiadu, warto zajrzeć tutaj. Wiele razy korzystałam z tego banalnego przepisu i za każdym razem efekt był porywający. Prostota przepisu równa jest jego skuteczności. Łosoś właściwie robi się sam – podczas gdy dochodzi w piekarniku, warto przygotować sos koperkowy na bazie jogurtu naturalnego. Połączenie smaków jest zniewalające. Tak przygotowany filet z łososia podawać można solo albo w towarzystwie warzy ugotowanych na parze.

węedzony łosoś

Na zimno

Plastry wędzonego łososia warto wykorzystać do zrobienia rolady. Łosoś wędzony ma bardzo wyrazisty smak, dlatego pięknie komponuje się z łagodnym serkiem typu Philadelphia oraz innymi gatunkami sera a także ze szpinakiem. Przygotowanie rolady wymaga nieco wprawy, ale nie jest to zadanie ponad siły nawet początkującego kucharza. Potrzebna nam będzie folia aluminiowa, na której rozsmarujemy/ułożymy składniki naszej rolady, a potem zwiniemy ją w zgrabny rulonik. Szpinak należy przyrządzić tak jak najbardziej lubimy, pamiętając jednak, żeby go dobrze zagęścić przez dodanie jajka albo sosu beszamelowego. Kolejność warstw rolady należy zaplanować tak, żeby łosoś wylądował w środku i stanowił jej serce i ostatnią wyczuwalną nutę smakową.

łosoś wędzony

Łosoś bogaty jest w kwasy tłuszczowe omega-63, i omega-6, korzystnie wpływające na funkcjonowanie wszystkich układów ludzkiego organizmu, od układu krążenia, poprzez układ nerwowy, aż po układ kostny, a także w wysokiej jakości białko, łatwo przyswajalne, i witaminy, m.in. witaminę A, E czy D. Zawiera także minerały, m.in. wapń i fosfor. Jest więc nie tylko bardzo smaczny, ale i bardzo zdrowy.