Kiedyś naczynia te stanowiły podstawowe wyposażenie kuchni naszych mam i babć. Wychodzące z nich potrawy zaskakiwały smakiem i aromatem. Dzisiaj szybkowary wracają do łask, gdyż świetnie wpisują się w modę na zdrowy styl życia. Dzisiaj kilka słów o tym, czy warto mieć je w swojej kuchni.

Co to za naczynia i jak działają?

Szybkowary pozwalają błyskawicznie przygotować czasochłonne dania.

Szybkowar to nic innego jak garnek wyposażony w specjalną przykrywę umożliwiającą jego hermetyczne zamknięcie. Taki zabieg zapobiega ucieczce pary wodnej oraz powoduje, że w naczyniu dochodzi do wzrostu ciśnienia i temperatury wrzenia. To z kolei skraca czas gotowania oraz powoduje, że woda, zamiast uciekać – w postaci pary wodnej – wnika w poddawane obróbce produkty, które stają się tym samym bardziej miękkie, delikatniejsze i soczyste. Przygotowane z jego użyciem dania są wyrazistsze w smaku. Wyróżnia je także silniejszy aromat i atrakcyjny wygląd.

Co można w nich ugotować?

Ryż na sypko gotowany w szybkowarze zyskuje na smaku.

Szybkowary są wszechstronne. Nie oznacza to jednak, że można w nich gotować absolutnie wszystko. Specjaliści odradzają przyrządzanie w nich:

  • kasz: gryczanej, manny, jęczmiennej;
  • płatków owsianych;
  • przecierów.

Chodzi o ich konsystencję. Wymienione produkty po kontakcie z wodą stają się gęste i kleiste. Może to doprowadzić do zatkania zaworu i rozsadzenia naczynia.

Szybkowary nadają się najbardziej do przyrządzania dań jednogarnkowych (wieloskładnikowych), na które w normalnych warunkach musielibyśmy przeznaczyć co najmniej kilka godzin. Możemy ugotować w nich: pyszny bigos czy aromatyczną fasolkę po bretońsku. Naczynia świetnie poradzą sobie z twardymi składnikami, jak warzywa czy mięso z kością. Będziemy zaskoczeni, jak delikatnie obejdą się z ryżem na sypko, którego ugotowanie zajmie zaledwie kilka minut. Aby jednak móc cieszyć się smakiem dań z szybkowaru, musimy przestrzegać czasu gotowania, który jest im dedykowany. Podpowiedzi należy szukać w sieci. Pamiętajmy, by nie kierować się wskazówkami z opakowań – nie uwzględniają one bowiem szybkości pracy naszych urządzeń.

Zalety posiadania szybkowarów

Krótki czas przygotowywania potraw to jedna z zalet posiadania szybkowaru w kuchni.

Jak widzimy – gotowanie z użyciem tych naczyń wydaje się dużo prostsze i przyjemniejsze, głównie dlatego, że trwa o wiele krócej niż w klasycznej formie. Jest to jednocześnie pierwsza korzyść z posiadania własnego szybkowaru. Co jeszcze mogłoby nas skłonić do jego zakupu? Szybkowary to także naczynia, które pomagają nam w prowadzeniu zdrowej kuchni. Ze względu na fakt, że obróbka termiczna trwa krótko, poddawane jej produkty zachowują o wiele więcej swoich naturalnych wartości i składników odżywczych. W efekcie otrzymujemy nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pełnowartościowe dania. Kolejna zaleta, jaka z pewnością przemawia na korzyść szybkowarów to ich energooszczędność. Naczynia te umożliwiając nam kontrolę temperatury wody, powodują, że nie wykorzystujemy więcej gazu czy prądu, niż jest to potrzebne.

Szybkowary Philipiak – najlepsze w swojej klasie

Ze względu na rosnącą popularność, tego typu naczynia bez trudu znajdziemy dzisiaj na rynku. Aby wejść w ich posiadanie, nie musimy nawet wychodzić z domu czy odwiedzać wyspecjalizowanych w ich rozprowadzaniu sklepów. Jeśli jednak chcemy, aby nasze naczynie posłużyło nam przez dłuższy czas, nie zmieniając swoich właściwości, ani też nie grożąc tym samym naszemu zdrowiu, lepiej przyjrzeć się co oferują szybkowary Philipiak. Jak wygląda takie naczynie, możecie zobaczyć na tej stronie: http://www.philipiakmilano.pl/szybkowar

Jakie są mocne strony tych naczyń?

Przede wszystkim są wytwarzane z najwyższej jakości chromowo – niklowej stali szlachetnej – nierdzewnej i kwasoodpornej. Oznacza to, że poddawana wysokim temperaturom nie wchodzi w reakcje z żywnością. Warto przy tym nadmienić, że producent przykłada ogromną wagę do staranności wykonania swoich akcesoriów. Po drugie naczynia te posiadają grube akutermiczno-indukcyjne dno. Dzięki temu temperatura wewnątrz rozkłada się równomiernie – to po pierwsze, a po drugie jest odporne na odkształcenia. Szybkowary od Philipiaka to także urządzenia wyjątkowo bezpieczne w użytkowaniu. Ich producent zadbał o to, wyposażając je w:

  • pokrywę z aż trzema zaworami bezpieczeństwa;
  • mechaniczny regulator wysokości ciśnienia;
  • automatyczną blokadę;
  • specjalny sygnalizator;
  • nienagrzewające się uchwyty.

Ponadto dzięki dodatkowemu wkładowi, możemy w nich gotować na dwóch poziomach, co oznacza jeszcze więcej zdrowego jedzenia. Warto też podkreślić, że prócz wymienionych korzyści, same naczynia prezentują się bardzo elegancko. Zatem nabywając je, zyskujemy niezwykle funkcjonalną i stylową ozdobę.

Jeśli nie szybkowar, to może profesjonalny zestaw naczyń do zdrowego gotowania?

Zestawy naczyń Philipiak zachęcają do włączenia na dobre zdrowych nawyków żywieniowych.

Jak widzimy szybkowary, jakie oferuje nam Philipiak to sprytne urządzenia wielozadaniowe, dzięki którym wyzwanie jakim jest gotowanie – podkreślmy zdrowe gotowanie – staje się prawdziwą przyjemnością. Ich użycie powoduje, że nawet najmniej wprawny kucharz czy miłośnik zdrowego jedzenia, w jednej chwili mogą stać się mistrzami. Jednak w naszej nowoczesnej kuchni prócz szybkowaru lub zamiast niego, mogą pojawić się specjalnie skompletowane naczynia. One również wykonane są ze stali szlachetnej i podobnie jak szybkowary, wyróżniają się nowoczesnym designem i elegancją. Świadczą o tym, chociażby ręcznie malowane nienagrzewające uchwyty czy starannie wyprofilowane brzegi.

Zestaw naczyń Philipiak został tak skompletowany, aby ułatwić gotowanie zgodnie z zasadami zdrowej kuchni. Wśród wchodzących w jego skład elementów znajdziemy m.in. naczynie do gotowana na parze, koszyk do gotowania warzyw, łopatkę, tarkę czy praktyczną patelnię z groszkowym dnem. Jak się prezentuje możecie podejrzeć TU . Dodajmy, że taki komplet można też wykorzystać, jako prezent. Doceni go z pewnością każdy mistrz kuchni oraz amator zdrowego odżywiania.

***

Czas na krótkie podsumowanie. Jeżeli chcecie prowadzić zdrową kuchnię, potrzebujecie prócz chęci odpowiednich narzędzi ułatwiających przyrządzanie lekkich, a jednocześnie pełnych smaku i aromatu dań. Szybkowar Philipiak to jedno z nich. Ten przyjazny i bardzo pomocny kuchenny niezbędnik spowoduje, że:

  • będziecie spędzać w kuchni dużo mniej czasu;
  • nigdy nic się Wam nie spali ani nie rozgotuje;
  • Wasze potrawy zyskają na wyglądzie, smaku i aromacie;
  • nigdy więcej nie będziecie chcieli wrócić do swoich starych garnków.

Z kolei wzbogacając swoje kuchenne zaplecze o specjalny zestaw naczyń do zdrowego gotowania, będzie Wam o wiele łatwiej zmotywować się do trwałej zmiany nawyków żywieniowych. Poza tym zaprosicie do swojej kuchni produkty w pełni bezpieczne, które mimo upływu czasu nie ulegną odkształceniu i nie będą negatywnie wpływały na Wasze zdrowie. Jest to możliwe, ponieważ wszystkie produkowane przez firmę naczynia otrzymały znak Profilaktyki Cholesterolowej nadanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Oznacza to dla nas gwarancję bezpiecznego użytkowania, co stanowi ważny filar zdrowej kuchni.