Każda rodzina ma swój sposób na grypę. Pamiętajmy jednak, że grypa to poważna choroba wirusowa, z którą nie ma żartów: jeśli mamy osłabiony organizm albo grypę będziemy bagatelizować i ją „przechodzimy”, może dojść do powikłań. Często używamy nazwy grypa mając na myśli inne infekcje wirusowe, tzw. infekcje grypopodobne. Jak poznać czy to grypa czy inny rodzaj infekcji? Najlepiej pójść do lekarza – dla własnego bezpieczeństwa. Są jednak pewne symptomy, które pomogą nam postawić wstępną domową diagnozę.

Czy to na pewno grypa?

Specjaliści mówią, że grypa atakuje nagle: znikąd pojawia się bardzo wysoka gorączka i dosłownie zwala człowieka z nóg. Może objeść się bez kataru i bez kaszlu, za to nie obejdzie się bez bólu kości, mięśni i stawów, a często i silnego bólu głowy. No, chyba że nasza grypa lubi też sensacje żołądkowe… Tymczasem infekcja grypopodobna rozbiera nas przez dłuższy czas: czujemy, że coś nas bierze, że tu łamie, tam strzyka; że katar u wrót i kaszel niewiele za nim. I tak sobie chodzimy i chodzimy, i chodzimy – aż padniemy.

W infekcji, każdej, dobrze wspierać leczenie farmakologiczne naturalnymi domowymi sposobami, które nie tylko łagodzą objawy, ale także wspomagają układ odpornościowy w walce z wirusami.

Czosnek i cebula to „naturalne antybiotyki” – doskonale radzą sobie więc z bakteriami, jeśli i one przyplączą się w ramach rozwojowej infekcji wirusowej. Obydwa te składniki warto włączyć do codziennej diety – wtedy nasza odporność utrzymuje się na stałym wysokim poziomie.

naturalny sposób na grypę

Miód i cytryna to idealny duet: miód ma właściwości bakteriobójcze a cytryna ma mnóstwo dobrze przyswajalnej witaminy C uszczelniającej naczynia krwionośne i – jak twierdza niektórzy – znacznie skracającej czas infekcji.

sposoby na grypę

Sok malinowy doskonale rozgrzewa i także ma w sobie mnóstwo witaminy C. Tylko musi to być prawdziwy sok – czyli maliny z cukrem. Żadna sklepowa glukozowo-fruktozowa podróbka nie ma właściwości leczniczych!

sposoby na grypę

Sposób na grypę zawsze jest wypadkową leków i składników naturalnych: trzeba odpowiednio i odpowiedzialnie wyważyć proporcje.