Hasło – kurczak, odzew – udka. Nie ma to jak udka wprost z piekarnika, z chrupiącą przypieczoną skórką. Ale przecież drób na udkach się nie kończy. Nawet nie na podudziach czy skrzydełkach. Jedną z najapetyczniejszych i najwdzięczniejszych w obróbce części kurczaka jest pierś. Mięso jest delikatne, szybko poddaje się obróbce termicznej, świetnie chłonie smaki i zapachy. Doskonale sprawdza się w postaci kotletów, nadaje się na szaszłyki, współgra z makaronem i kaszą.

drób

Przeciętnej wielkości pierś z kurczaka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 i na selen nawet w 85%, na B3 — w ponad 100%. To źródło łatwo przyswajalnego białka, magnezu, żelaza, fosforu i potasu.

Macie w zamrażarce filety z kurczaka? Macie obiad! Oto co możemy wyczarować z piersi kurczaka.

Nuggetsy w płatkach kukurydzianych

Niech was nie przeraża słowo w tytule – to po prostu kawałku kurzej piersi, doprawione i zapanierowane tak, żeby były mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Pierś z kurczaka kcal ma niewiele, ale mowa tu o surowym mięsie bez skóry. Kiedy je panierujemy i smażymy, kaloryczność znacznie wzrasta. Dziś jednak nie liczymy kalorii, tylko przygotowujemy coś, co sprawi nam frajdę.

Potrzebujemy:

  • 2-3 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła
  • musztardę
  • miód
  • oliwę
  • bułkę tartą
  • pokruszone drobno płatki kukurydziane
  • rozbełtane jajka
  • mąkę

Piersi kroimy w kostkę albo w dłuższe paski. Z oliwy, musztardy, miodu i przypraw przygotowujemy marynatę. Zalewamy nią pokrojone filety. Odstawiamy na godzinę. Kiedy mięso wchłonie znaczną część marynaty, przystępujemy do smażenia. Dokładnie obtaczamy każdy kawałek w mące, jajku i płatkach zmieszanych z bułką tartą. Układamy na suchej patelni – powinna być dość mocno nagrzana, żeby panierka natychmiast „siadła”na mięsie. Jeżeli trzeba, możemy dodać na patelnię odrobinę oliwy. Smażymy krótko, żeby skorupka z płatków i bułki nie rozmiękła.

pierś z kurczaka kcal

Kiedy wszystkie kawałki są gotowe, zdejmujemy je z patelni, wycieramy ją z resztek panierki i nalewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy nuggetsy i pozwalamy im dojść na wolnym ogniu – bez przykrycia, żeby panierka nie odpadła. Smacznego!