Pasztet pasztetowi nierówny. Odkąd dieta wege na dobre zagościła na naszych stołach, pasztetem nazywamy też rozmaite bezmięsne smarowidła do pieczywa. Nie ma nic smaczniejszego od pajdki świeżego chleba z pasztetem drobiowym, wieprzowym, z soczewicy, ciecierzycy czy słonecznika. Wiem, „pasztet z soczewicy” brzmi dla niektórych egzotycznie, ale nie mniej dziwnie dźwięczy w uszach „pasztet z selera”, a obydwa są bardzo smaczne i zdrowe.

Wszystko zależy od składników

Pasztety mięsne powinny być robione z najwyższej jakości mięsa. To mit, że na pasztet nadają się resztki i ścinki. Im lepszej jakości składniki, tym smaczniejsze i zdrowsze smarowidło. Kiedy sami przyrządzamy je w domu, panujemy nad jakością oraz ilością składników, jeśli jednak pasztety kupujemy, warto zadbać o produkty z pewnego źródła.

pasztety

Pasztety drobiowe, lekkie i odżywcze, od lat stanowią ulubione dodatki Polaków do śniadania czy kolacji – kochają je zwłaszcza dzieci, które niejednokrotnie szalenie trudno namówić do zjedzenia mięsa w innej postaci. Mięso z kury, kaczki lub z gęsi jest naprawdę odżywcze i smaczne, dlatego warto robić maluchom kanapki z pasztetem.

Zrób to sam

Równie dobrą strategią dla małych niejadków jest przygotowanie domowego pasztetu z soczewicy, cieciorki, selera albo całego zestawu warzyw. Doprawianie, smakowanie, mieszanie a potem pieczenie to całkiem przyjemna zabawa. Maluch uczestniczący w procesie powstawania swojego przysmaku na pewno będzie chętny do konsumpcji i  przy okazji będzie dumny, że udało mu się zostać kucharzem

pasztety

Pasztety mięsne i pasztety wegańskie to doskonały patent na przekąski na podróż. Te sklepowe mają gotowe wygodne opakowania. Te domowe można przygotować w postaci wygodnych bloków – kiedy się je piecze w keksówce – albo w słoiku. W odróżnieniu od wędliny, pasztet w drodze nie zzielenieje, nie straci formy i nie stanie się oślizgły. Jest sycący i łatwo połączyć go z innymi składnikami jak pomidor, ogórek kiszony czy rzodkiewka – tak przygotowana kanapka na pewno skusi bardziej, niż oferowane na stacjach benzynowych gotowe pajdy z wkładem niewiadomego pochodzenia.