W naszych kuchniach, apteczkach oraz łazienkach pojawia się coraz więcej olejów i olejków. Wykorzystujemy ich prozdrowotne właściwości, dokształcając się nieustannie: który pomaga na problemy dermatologiczne, który dobry jest jako wspomaganie terapii antynowotworowej, a który działa na porost włosów. Dziś słów kilka o oleju konopnym.

Olej konopny wytwarzany z konopi siewnych (Cannabic sativa L) najwięcej prozdrowotnych właściwości ujawnia wtedy, kiedy jest tłoczony na zimno i nie jest poddawany rafinacji. Ma właściwości sytuujące go w segmencie produktów przydatnych w pielęgnacji skóry i włosów oraz w kuchni.

Właściwości oleju konopnego

Olej z konopi siewnych jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które dodatkowo występują tu w idealnych proporcjach, oraz w witaminy A, D, E i K, dzięki czemu ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, regenerujące oraz antyseptyczne. Uchodzi za odżywczą bombę o zbawiennych dla skóry właściwościach.

Olej konopny w kuchni i w kosmetyce

W kuchni olej konopny znajduje zastosowanie jako okrasa do kasz czy pierogów, a także podczas przygotowania pesto, past warzywnych do smarowania pieczywa, dipów oraz sałatek. Ma charakterystyczny złożony aromat oraz lekko orzechowy smak i intensywnie zieloną barwę. Nie należy go podgrzewać – nie wolno na nim smażyć czy używać do pieczenia, bo traci swoje cenne właściwości. Jeśli chcemy go dodać do zupy, robimy to już na talerzu, żeby olej nie miał zbyt długo kontaktu z wysoką temperaturą.

W przypadku zastosowań kulinarnych, zaleca się dawkowanie oleju konopnego w objętości 1 łyżki stołowej dziennie. Butelka o pojemności 250 ml to koszt rzędu nieco ponad dwudziestu złotych. Aby olej konopny zachował swoje właściwości, po otwarciu butelkę należy przechowywać w lodówce.

Olej konopny znajdziemy też w mydłach i balsamach do ciała, w kremach do twarzy i szamponach, w szminkach i kosmetykach przeciwsłonecznych. Można stosować go bezpośrednio na skórę jako olejek do masażu – szybko się wchłania i nie zostawia tłustego filmu. Stosowany jako preparat samodzielny oraz jako składnik preparatów złożonych wykazuje właściwości łagodzące dla skóry atopowej, z egzemą czy łuszczycą.