Układ odpornościowy to skomplikowany i złożony system. Zbudowany jest on z następujących elementów: grasica, szpik kostny, śledziona, węzły chłonne, kępki Peyera, migdałki, wyrostek robaczkowy, grudki limfatyczne, plamki mleczne. Z wiekiem następuje jego osłabienie i dlatego warto zdobywać i poszerzać wiedzę, na temat jak wspomóc odporność wykorzystując do tego naturalne składniki. Te, o których będzie mowa w poniższym artykule są przy tym niedrogie i łatwo dostępne.

Odporność – co to jest?

Przy osłabionej odporności bardzo łatwo złapać uciążliwą infekcję szczególnie teraz, gdy weszliśmy w okres wzmożonych zachorowań.

Odporność oznacza zdolność organizmu do zwalczania infekcji wywołanej naruszeniem bariery ochronnej przez mikroorganizmy. Najczęściej są to grzyby, bakterie, wirusy, ale również grzyby, robaki pasożytnicze. Wyróżnia się dwa typy odporności:

  • wrodzoną – to pierwsza linia obrony organizmu, która ma charakter dziedziczny;
  • nabytą – rozwija się ona przez całe życie dzięki kontaktom z antygenami.

System odpornościowy człowieka wykształca się już w życiu płodowym. Dokładniej mówiąc w drugim miesiącu ciąży. Wtedy powstają najważniejsze jego elementy, czyli grasica, śledziona oraz limfocyty. Jego rozwój następuje w okresie dzieciństwa i dojrzewania, jednak wraz z wiekiem jego funkcjonowanie się pogarsza. Dlatego tak ważne jest, aby umiejętnie go wesprzeć. Najskuteczniej dokonamy tego sięgając po niektóre produkty spożywcze.

Dieta a układ odpornościowy

Najbardziej korzystne dla naszego systemu obronnego są produkty nieprzetworzone.

Jaki związek ma to, co jemy z pracą układu immunologicznego? Otóż niektóre ze składników naszego pożywienia to bogate łatwo przyswajalne źródła antyoksydantów. Te zaś posiadają zdolność neutralizowania wolnych rodników, które niszczą delikatne komórki odpornościowe. Warto też nadmienić, że większość stanów chorobowych bierze swój początek właśnie atakując układ pokarmowy.

Jakie produkty wspierają system obronny naszego organizmu?

Jest ich sporo. Tu wymienimy jedynie kilka z nich. Są to:

CZOSNEK

Uznawany za jeden z najstarszych naturalnych leków wspomagających przy przeziębieniach. Jego dobroczynne właściwości biorą się z obecności związków siarkowych, które działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

IMBIR

Zawarte w nim składniki sprawiają, że działa on napotnie i wykrztuśnie oraz przeciwbólowo. Ponadto ma zdolności powstrzymujące rozwój stanów zapalnych.

MROŻONE OWOCE I WARZYWA

Najlepiej w postaci nieprzetworzonej. Wbrew pozorom nie tracą one w procesie zamrażania swoich cennych właściwości. W ten sposób dostarczymy sobie porcję antyutleniaczy oraz ważnych dla prawidłowego funkcjonowania całego ustroju witaminy i składniki mineralne.

FERMENTOWANE PRODUKTY MLECZNE

Kefir, maślanka, jogurty naturalne, twarogi, zsiadłe mleko – bo o nich tu mowa – stanowią bogate źródło probiotyków. Odpowiedzialne są one za wzmocnienie pracy układu odporności. Blokują też skutecznie działanie toksyn bakteryjnych, które upośledzają pracę układu pokarmowego.

Jak widzimy produkty wspomagające odporność są naprawdę tanie i łatwe do zdobycia. Można z nich przyrządzić smaczne dania lub wykorzystać jako dodatek czy przyprawę. To zdrowsza alternatywa dla farmaceutyków. A Wy znacie jakieś produkty sprzyjające systemowi obronnemu organizmu? Podzielcie się z nami swoimi odkryciami.