Dorsz jest niekwestionowanym liderem w naszych jadłospisach. Sięgamy po niego często i chętnie. Jest smaczny i zdrowy oraz łatwy w przyrządzaniu. Mięso dorsza jest neutralne w smaku, łatwo więc je przyprawiać na różne sposoby i robić kulinarne eksperymenty. To bogate źródło pełnowartościowego białka a także potasu i fosforu. Co ważne, dorsz bogaty jest w selen – pierwiastek zalecany osobom borykającym się z chorobami autoimmunologicznymi, w tym z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy czyli chorobą Hashimoto. Zjedzenie 100 g dorsza to dostarczenie organizmowi blisko połowy dziennego zapotrzebowania na selen.

dorsz

Czy wiecie, że…

  • z wątroby dorsza pozyskuje się tran, który jest zasobny w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy D i A i jest niezbędny w  stymulacji układu odpornościowego
  • dorsz powinien być dostarczony do sklepu jak najszybciej po odłowieniu (góra w ciągu 4 dni), najlepiej przechowywać go w lodzie
  • jeśli nie ma możliwości dostarczenia ryby do sklepu w ciągu 4 dni, warto dorsza wyfiletować i zamrozić – mamy wtedy gwarancję świeżości
  • dorsz występuje także w Bałtyku, ale ze względu na obowiązywanie sezonowości połowów, większość ryb trafia na nasze stoły z innych łowisk, np. z rejonów arktycznych
  • jeśli kupiliście dorsza glazurowanego, trzeba go bardzo dobrze rozmrozić, osuszyć i osączyć – w przeciwnym wypadku mięso rozejdzie się w rękach i nie uda się go usmażyć

dorsz bałtycki

 

Ale smażenie to nie jedyny sposób na dorsza! Ta mięsista, neutralna ryba doskonale nadaje się do duszenia na parze oraz pieczenia w naczyniach żaroodpornych. Gruboziarnista sól, warzywa oraz zioła to doskonałe dla dorsza towarzystwo. Rybi aromat jest w przypadku dorsza bardzo łagodny; podobnie jak smak.

Jesienią i zimą warto sięgać po ryby częściej: kwasy Omega 3 i Omega 6, witamina D3 oraz selen, potas i cynk sprawiają, że nasz układ odpornościowy stale jest stymulowany do intensywnej pracy. Trzeba tylko koniecznie znaleźć sklep, który przestrzega wszystkich zasad dotyczących pozyskiwania dorsza z terenów zdatnych do odławiania (skażenia!) oraz zasad jego transportowania i przechowywania.