Mięso drobiowe jest w Polsce coraz popularniejsze. Trudno sobie wyobrazić, że w kraju, który rolnictwem stoi, komuś udało się przekonać masową klientelę, że kurczak jest prawie niejadalny: naszpikowany antybiotykami, nastrzykiwany rozmaitymi substancjami, przez które mięso zwiększa swoją objętość itp. Oczywiście zdarzają się i takie hodowle przemysłowe, którym daleko do doskonałości, ale przecież świadomi konsumenci wiedzą, że drób kupuje się zawsze ze sprawdzonych hodowli. Kurczak kukurydziany jest doskonałym przykładem mięsa zdrowego, smacznego i doskonale nadającego się do przygotowania rosołu czy dań o bardziej słodkich nutach smakowych.

Kurczaki karmione paszą zawierającą ziarna kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie mają charakterystyczny kolor mięsa: lekko żółty albo bursztynowy. Rosół z takiego kurczaka ma niesamowity wygląd. Nie trzeba stosować żadnych kulinarnych sztuczek, żeby nabrał intensywnie żółtej barwy. Kurczak kukurydziany, marchew oraz opalona nad ogniem cebula dadzą mu piękny kolor.

kurczak kukurydziany

Kolor, smak, zapach

Obok koloru, mięso kurczaków karmionych wysokogatunkową kukurydzą ma lekko słodkawy posmak. Doskonale nadaje się więc do dań kuchni azjatyckiej, w której połączenia słodko-kwaśne są na porządku dziennym. Fenomenalnie komponować będzie się z ryżem, wszelkimi rodzajami kasz, cukinią, słodką papryką czy cebulą.

Coraz częściej zaopatrujemy się w drób w sklepach specjalizujących się w sprzedaży mięsa z hodowli ekologicznych czy wręcz organicznych. Jego jakość jest o niebo wyższa, niż mięsa pozyskiwanego z hodowli przemysłowych. Zresztą nawet, gdybyśmy nie znali pochodzenia drobiu, smak, zapach i efekt po obróbce termicznej powiedzą nam wszystko. Kurczaki kukurydziane, z wolnego wybiegu, karmione zgodnie z ich kurzą naturą zawsze dają lepsze mięso, które w gotowaniu czy pieczeniu bardzo prędko robi się miękkie.

kurczak pasza kukurydza

Nie dajmy sobie wmówić, że  drób dostępny w sklepach to samo zło. Mięso drobiowe na stałe powinno gościć w naszej diecie, a od nas zależy, czy wybierzemy drób z masowej hodowli, czy z tej mniejszej, ale opartej na dobrych paszach zawierajacych kukurydzę bez GMO.

Kurczak kukurydziany wart jest swojej ceny. Poszukajcie go w sklepach, bo to naprawdę dobrej jakości pożywienie.