Kawy włoskie słynne są na całym świecie. Ich smak i aromat jest tak doskonały, że kto raz ich spróbował, zawsze będzie chciał do nich wracać. Oczywiście tak jak najlepsze kasztany są na Placu Pigalle, tak najlepsze włoskie kawy są we Włoszech, ale i w naszych domowych warunkach można wyczarować napoje o zbliżonym smaku i aromacie.

Najpopularniejsze kawy włoskie to:

Caffe Cappucino – pierwsza kawa pita o poranku. To 25 ml espresso i 125 ml spienionego mleka gęstego jak bita śmietana. Często posypana czekoladą albo cynamonem. Włosi piją Cappucino jeszcze przed wyjściem z domu – niespiesznie.

Espresso czyli caffe – jeśli Włoch prosi o Caffe ma na myśli to, co my nazywamy Espresso. 25 ml szatańsko mocnej kawy podaje się w charakterystycznych malutkich białych filiżankach. Czasem do Espresso podawana jest szklanka wody – żeby przepłukać kubki smakowe tuż przed wypiciem albo po, jeżeli drażni nas zbyt mocny kawowy posmak.

caffe

Caffe Doppio – to nic innego jak podwójne espresso

Caffe Coretto – to espresso z dodatkiem alkoholu, najczęściej grappą lub brandy; czasem dolewa się także likieru amaretto.

Caffe Latte – charakterystyczna kawa składająca się z trzech warstw. Pierwsza to spienione na parze mleko, druga – espresso i trzecia to pianka ze spienionego mleka.

caffe latte

Caffe Latte Macchiato – wariacja na temat Latte: tu przeważa spienione mleko. Zarówno Latte jak i Latte Macchiato podaje się w wysokich szklankach.

Caffe Frappe – to espresso, spienione mleko i woda a czasem też gałka waniliowych lodów.

Na szczęście w Polsce można kupić kawę, z której przygotowuje się prawdziwe włoskie smakołyki. Lavazza, Illy, Pellini, Kimbo są do kupienia w dobrych sklepach internetowych i stacjonarnych. Warto pytać nie tylko o kawy ziarniste i mielone, ale także o kapsułki do ekspresu ciśnieniowego. Im większe opakowanie kapsułek, tym niższa cena, można więc zaopatrzyć się we wszystkie ulubione kawy i pić je, kiedy tylko przyjdzie nam ochota – czyli tak często jak Włosi.