Ubiegłoroczna majówka nas nie rozpieszczała jest więc ryzyko, że i tegoroczna będzie raczej zimowa a nie wiosenna: deszcz, chłód, silny wiatr nie stwarzały warunków do grillowania. Internet znów zaleją memy z amatorami kuchni pod chmurką, którzy rozpalają grill mimo padającego śniegu albo ulewy. Grillowiczów w puchowych kurtkach, pod parasolami, w kaloszach. Ale nie warto się tak poświęcać – lepiej kupić grill elektryczny i piknikować w domu. Grille elektryczne nie muszą czekać na majówkę, na dobrą pogodę, na okazję – można ich używać przez cały rok i kiedy tylko mamy ochotę, przyrządzać smakowite szaszłyki, kurze biusty albo karkówkę. Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że mięso przygotowane na grillu jest smaczne i zdrowe – mniej tłuste, soczyste i wyjątkowo aromatyczne.

grill elektryczny

Przed położeniem mięsa na grillu dobrze je wcześniej potrzymać w marynacie. Można przyrządzić ją samodzielnie – te gotowe sklepowe zawierają glutaminian sodu oraz inne niepotrzebne polepszacze smaku.

Domowa marynata

  • olej
  • musztarda
  • miód
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • czosnek
  • sok z cytryny

grill

Składniki należy połączyć uwzględniając ilość mięsa oraz własne preferencje smakowe. Mięso można natrzeć marynatą, albo je w niej zanurzyć i pozostawić na jakiś czas (można na noc) w lodówce – naczynie, w który je przechowujemy trzeba zamknąć albo owinąć folią spożywczą.

Tak przygotowana wieprzowina czy kurzęcina prędko zmiękną na grillu. To ważne zwłaszcza gdy przygotowujemy szaszłyki i zależy nam na tym, żeby podczas obróbki cieplnej warzywa za bardzo nie zwiotczały i nie oddały całego soku.

grille

Zamarynowane mięso także będzie soczyste oraz niezwykle aromatyczne. Grille elektryczne, które rozgrzewamy w naszych kuchniach alb bezpośrednio na stole działają w identyczny sposób jak grille pod chmurką. Przygotowane potrawy będą więc równie zdrowe. Warto więc potraktować taki domowy grill podobnie jak parowar – jako doskonały sposób dbania o zbilansowaną dietę pozbawioną nadmiaru soli i tłuszczu.

Pogoda w naszym klimacie bywa niewyobrażalnie kapryśna. Zamiast czekać na piękny weekend, grillujmy w domu – grillujmy tak często, jak tylko mamy ochotę. Soczyste mięsa, warzywa i owoce morza to niepowtarzalny smak, aromat i… zdrowie.