Stal nierdzewna coraz częściej zastępuje w naszych kuchniach inne tworzywa. Kiedyś droga i znamionująca wysoki status społeczny gospodarzy, dziś znamionuje jedynie dobry gust i racjonalne podejście do przedmiotów codziennego użytku. Ze stali nierdzewnej robi się garnki i patelnie, sztućce, miski, elementy mebli, ekspresy do kawy… To materiał naprawdę trwały, niepodatny na uszkodzenia mechaniczne czy chemiczne i łatwy w czyszczeniu.

Zabawa w ciepło – zimno

O ile stalowe meble kuchenne nie wszystkim przemawiają do wyobraźni, bo są „zimne” – kojarzą się z warsztatem czy laboratorium szalonego naukowca (co dla ich wielbicieli stanowi akurat zaletę…) – o tyle garnki ze stali nierdzewnej dawni już zdetronizowały rondle emaliowane.

garnki ze stali nierdzewnej

Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej prędko się nagrzewają na każdym rodzaju kuchenki (gazowa, elektryczna, indukcyjna), gwarantują szybkie ugotowanie wybranej potrawy a potem długo trzymają ciepło pod przykrywką. To naczynia wprost idealne do użytkowania na kuchenkach indukcyjnych. Jeśli jesteście akurat na kupnie kuchenki i garnków, koniecznie wypróbujcie ten duet – przejście z garnków emaliowanych i kuchenki gazowej na to nowoczesne rozwiązanie jest naprawdę niesamowite! Zdziwcie się, jak wiele czasu można zaoszczędzić gotując na płycie indukcyjnej. A kiedy już obiad jest gotowy, wcale nie trzeba chować go piekarnika. Wyłączona płyta świetnie podtrzymuje temperaturę wewnątrz stalowego garnka wystarczająco długo, żeby nie trzeba było wciąż czegoś podgrzewać dla przychodzących z czasowym poślizgiem domowników.

 

garnki ze stali nierdzewnej

O zmywarce słów kilka

Nowoczesna kuchnia nie obejdzie się bez stali nierdzewnej. O ile producenci sztućców z tego tworzywa przestrzegają, że długowieczność ich produktów gwarantuje trzymanie ich z dala od zmywarki, o tyle garnki stalowe można myć w zmywarce. To raczej problem natury estetycznej niż technologicznej. Myta w zmywarce stal lubi się przebarwiać, ale garnkom naprawdę nie przeszkadza fakt, że będą miały lekko poczerniałe dno. W przypadku sztućców takie skazy mogą skutkować utratą atrakcyjności wizualnej na dobre.

Warto mieć w swojej kuchni garnki ze stali nierdzewnej. To wygoda, trwałość i styl.