Wykorzystywane są do warzenia piwa, biorąc udział w procesie fermentacji tego napoju. Jednak mało kto z nas zdaje sobie sprawę, że te same drożdże piwne posiadają wiele ważnych właściwości zdrowotnych. Poznajmy te najważniejsze.

Drożdże piwne – co to takiego?

Określane są również, jako drożdże piwowarskie lub browarne, a pod swoją nazwą skrywają grzyby z rodziny drożdżowatych. To rodzaj fermentujących grzybów nie zawierających cukrów, a wyłącznie białka. Używa się głównie przy produkcji piwa. Po zakończonej fermentacji, wykorzystuje się, jako produkt uboczny w charakterze paszy oraz do wytwarzania preparatów białkowych, aminokwasowych lub witaminowych.

Jakie ważne składniki się w nich znajdują?

Drożdże piwne to prawdziwa skarbnica wielu wartościowych substancji i składników odżywczych. Dzięki temu sprzyjają one naszemu zdrowiu oraz poprawiają ogólną sprawność organizmu. W ich skład wchodzą:

  • węglowodany;
  • witaminy: z grupy B, kwas pantotenowy, kwas foliowy, inozytol, biotyna;
  • enzymy: maltaza, laktaza, inwertaza, amylaza, fosfataza;
  • makro- i mikroelementy: mangan, kobalt, cynk, fosfor, magnez, miedź, żelazo, wapń, selen, molibden, chrom.

Jak wpływają na nasze zdrowie?

Chociaż główną rolą drożdży piwnych jest ich udział w wytwarzaniu tego trunku, to dzięki bogatemu składowi naturalnemu wpływają również na nasze zdrowie.

Wprowadzenie drożdży do codziennej diety, może okazać się słuszną decyzją. Ze względu na duże bogactwo składników odżywczych dostarczają one energii i chronią nasz układ odpornościowy. Jakie jeszcze właściwości prozdrowotne są im przypisywane?

Obniżają i wyrównują poziom cholesterolu we krwi

Jest to możliwe, gdyż prócz wymienionych wcześniej składników, zawierają one również cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. To one pomagają w regulacji poziomu cholesterolu i trójglicerydów. W efekcie wzmacniają serce. Chronią nas też przed zaburzeniami i chorobami od strony układu sercowo – naczyniowego.

Wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego

Dokonują tego poprzez:

  • redukcję zmęczenia;
  • poprawę samopoczucia;
  • zmniejszają bóle głowy o podłożu migrenowym;
  • koją nerwy.

Wspomagają pracę mózgu

Dzięki nim łatwiej się koncentrujemy, a szare komórki pracują wydajniej.

Stanowią naturalne źródło energii

Drożdże piwne to dobre źródło energii. Warto więc by włączyli je do swojej diety na stałe sportowcy.

Powinny więc po nie sięgać:

  • osoby cierpiące na anemię;
  • sportowcy – zwłaszcza po cięższych treningach lub zawodach;
  • osoby bardzo intensywnie odchudzające się – robiące to bez nadzoru dietetyka czy przy porozumieniu z nim.

Jednym słowem w stanie wyczerpania fizycznego, zamiast wypijać kolejną kawę lub sięgać po energetyk, lepiej łyknąć porcję drożdży.

Regulują funkcje pełnione przez tarczycę

Zaleca się ich stosowanie osobom, które cierpią na niedoczynność tego organu. Wykorzystywana jest w tym celu ich zdolność do kontrolowania gospodarki hormonalnej i jej usprawnienia. W efekcie czego tarczyca odzyskuje swoją sprawność.

Pomagają w przywracaniu naturalnej flory bakteryjnej jelit

Każdorazowo, gdy w naszym organizmie dochodzi do utraty cennych substancji odżywczych (np. w wyniku silnego zatrucia, podrażnienia ściany żołądka czy biegunki) bądź gdy jesteśmy zmuszeni przyjmować antybiotyki wyjałowieniu ulega właśnie błona śluzowa jelit. Możemy wtedy częściej chorować oraz zauważyć wyraźne pogorszenie ogólnej kondycji. Sięgając po drożdże przyczyniamy się do regeneracji flory bakteryjnej jelit. Warto o tym pamiętać, gdy dojdzie do wymienionych sytuacji.

Wzmacniają organizm osób przemęczonych

Osoby przemęczone zamiast kolejnej porcji kofeiny w trosce o swoje zdrowie, powinny sięgnąć właśnie po porcję drożdży.

Ponieważ drożdże piwowarskie podsiadają w składzie enzymy, białka, witaminy i składniki mineralne, nadają się idealnie dla osób, które czują się wyczerpane lub cierpią na permanentne przemęczenie. Mogą z nich też korzystać wszyscy cierpiący na częste spadki nastroju.

Wspomaganie odporności

Jest to możliwe, gdyż w drożdżach znajduje się kompleks witamin z grupy B, co usprawnia proces zamiany w energię tłuszczów, białek i węglowodanów. Ma to z kolei zbawienny wpływ na pracę układu immunologicznego: działa on bowiem ze zwiększoną mocą. Warto więc łykać drożdże w okresie jesienno – zimowym, aby uchronić się przed czającymi się w powietrzu zarazkami.

Zapobiegają zaparciom i ułatwiają ich zwalczenie

Drożdże piwowarskie to również dawka błonnika pokarmowego. Wpływa on na płynną i naturalną regulację pracy układu pokarmowego. To natomiast prowadzi do usprawnienia procesu usuwania z organizmu szkodliwych substancji przemiany materii.

Przyspieszają gojenie ran

Mieszanka witamin z grupy B, cynku i naturalnej biotyny pozwala na szybszą odbudowę tkanki skórnej i regenerację tworzących ją komórek. Tym samym powstałe na niej uszkodzenia łatwiej się zabliźniają.

Ponadto ułatwiają one odchudzanie, gdyż posiadają zdolność wyrównywania poziomu cukru w organizmie. Tym sposobem zapobiegają napadom wilczego głodu (niepohamowany apetyt). Jest to możliwe dzięki zawartości chromu.

Jeśli chcecie przekonać się na sobie o prozdrowotnym działaniu drożdży piwowarskich, możecie nabyć je w każdej aptece. Dostępne są w postaci gotowych tabletek bądź napoju do picia. Można je też stosować zewnętrznie, jako maseczki odżywcze. Trzeba bowiem nadmienić, że drożdże piwne wzmacniają nasze włosy i paznokcie. Pamiętajmy również, że zanim zdecydujemy się na sięgnięcie po nie, powinniśmy skonsultować swoją decyzję z lekarzem lub farmaceutą. Mimo, że są one zdrowe, niewłaściwie użyte mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.