W naszym domu jesień objawia się między innymi w ten sposób, że wieczorem wszyscy domownicy zaczynają szukać czegoś do jedzenia. Pielgrzymkom do lodówki oraz szafki ze słodyczami nie ma końca. Problem polega jednak na tym, że w chłodnie dni mamy ochotę na „coś konkretnego”. Nie ma opcji, żeby ktoś wyciągnął rękę po jogurt naturalny z musli czy sałatę z sosem winegret. Męska część załogi jest wybitnie mięsożerna, wypadałoby ją zatem wysłać na polowanie. Damska – pożąda cukru. Kiedy jednak chłopcy zjedzą już swoje mięsko, szukają cuksów, a my – nacukrzone po kokardę, szukamy czegoś słonego. Ech, można dostać kołowacizny…

I właśnie żeby jej nie dostać, mam w zanadrzu dwa dyżurne przepisy na coś-do-zjedzenia, które to coś przygotować można szybko i niewielkim nakładem pracy. Obydwa smaczne cosie można przygotować w niedzielne popołudnie z przeznaczeniem  na szewski poniedziałek. Na pewno łatwiej będzie go przetrwać, kiedy sobie człowiek przypomni, co czeka na niego w domowej lodówce…

Ciasto kokosowe bez pieczenia

Spód przygotujcie z pokruszonych herbatników oraz roztopionego masła – na pewno macie taki samograj w domowym repertuarze. Do masy potrzebujecie:

  • mleko kokosowe
  • cukier
  • skrobię kukurydzianą
  • żółtka
  • śmietanę kremówkę
  • wiórki kokosowe

Składniki należy wymieszać i  zagotować jak budyń. Masę wykładamy na spód, ozdabiamy w dowolny sposób i wkładamy ciasto do lodówki. Lodówkę można profilaktycznie zamknąć na kłódkę.

Ciastko kokosowe

Na to ciasto skusi się każdy! Niebo w gębie! #noizzfood

Opublikowany przez Onet Styl Życia Środa, 24 października 2018

Roladki z kurzych biustów w szynce parmeńskiej

To także nic skomplikowanego. Rozbity nieco filet z kurzej piersi układamy na ułożonych na zakładkę plastrach suszonej lub wędzonej szynki – u nas zawsze parmeńska. Jako nadzienie pakujemy do środka suszone pomidory, ser feta, liście szpinaku. Można także drugą warstwę szynki. Można także inne smakołyki – po prostu zapakujcie to, co lubicie. Teraz starannie rolujemy nasze paczuszki i smażymy w głębokim tłuszczu albo wkładamy do piekarnika.

Można je pożreć od ręki, albo zostawić na dzień następny – równie dobrze smakują gorące i chrupiące, jak i w postaci zimnych przekąsek.

 

Roladki z kurczaka

Roladki z kurczakaMinimalizm, 15 minut roboty, uznanie w rodzinie. To w skrócie scenariusz dzisiejszego obiadu.Z tym przepisem: http://bit.ly/2HlJ1qj

Opublikowany przez Niezwykłe Piątek, 26 października 2018