Coraz częściej czytam o alternatywnych metodach parzenia kawy i zdaję sobie sprawę, jak daleko odeszliśmy od zalewania zmielonej kawy wrzątkiem w szklance z koszyczkiem (a nawet szklance z Duralexu!). O dwóch z nich opowiem wam dzisiaj. Jedna jest wariacją na temat dobrze nam znanych ekspresów przelewowych, druga – strzykawek. Nie, to nie żart. Posłuchajcie.

Dripper

Od angielskiego to drip czyli kapać. Czyli kapacz. To mały lejek, do którego wkłada się pergaminowy filtr. Lejek taki na pewno znacie, jeśli choć raz parzyliście kawę w ekspresie przelewowym. Tym razem występuje solo i w wersji zminiaturyzowanej. Nie jest już częścią całej maszynerii z dzbankiem, choć równie dobrze można go postawić na małym dzbanuszki jak i na szklance. Do filtra wsypujemy zmieloną kawę, zalewamy wodą o temperaturze dziewięćdziesięciu kilku stopni i czekamy aż aromatyczny napój przesączy się do naczynia. Czekamy aż nam kawy nakapie.

alternatwyne metody parzenia kawy

Aeropress

To urządzenie przypomina strzykawkę tłokową i działa na tej samej zasadzie. Wymyślone w 2005 roku, zrobiło zawrotną karierę – zapewne dzięki swej prostocie, skuteczności oraz faktowi, że można dzięki niemu przygotować wiele rodzajów kawy. Klasyczny sposób parzenia kawy w aeropressie wygląda tak:

  • zakręcamy sitko z papierowym filtrem na cylindrze, przelewamy do wodą i ustawiamy cylinder na naczyniu, w którym chcemy pić kawę
  • wsypujemy do cylindra kilkanaście gramów kawy i dolewamy ok. 50 ml wody
  • czekamy pół minuty i dolewamy jeszcze 200 ml
  • czekamy minutę-dwie
  • zakładamy tłok na cylinder i wyciskamy napar do naczynia

alternatwyne metody parzenia kawy

Obie metody parzenia kawy są coraz popularniejsze. I dobrze. Im dalej odejdziemy od picia kawy fusianki zwanej też żużlem czy plujką, tym lepiej dla naszych żołądków i serc. Alternatywne metody parzenia kawy są o niebo zdrowsze, a kawa – o niebo smaczniejsza. I dripper, i aeropress, i ekspres ciśnieniowy gwarantują, że kawa nie będzie podrażniała śluzówki żołądka i nie przyczyni się do palpitacji serca. Wszystkie te metody pomagają wydobyć z kawy to, co najlepsze.